In onze jarenlange ervaring met het transport van houtpellets zijn we al heel wat problemen tegen gekomen. kleine minpunten waar je niet aan denkt als je zelf een creatieve oplossing ontwikkeld voor het opslaan van de houtpellets. Als de opslag of bulk gevuld is en de eerste storing dient zich aan, worden de valkuilen maar al te zichtbaar…

De valkuilen…

Het klinkt geweldig. Houtpellets bestellen in de bulk. Er komt dan een grote bulkwagen langs die met een flexibele slang de houtpellets bij u lost in uw eigen gemaakte bulk. De pellets zijn een stuk goedkoper dan wanneer er houtpellets aangeschaft worden in zakjes of bigbags. Ook is het continu sjouwen met zakjes of emmers voorbij.

In de praktijk komen we veel zelfgemaakte silo’s tegen waar houtpellets in worden opgeslagen. Ruim 30% van de makers zegt  dat ze achteraf niet voldoende informatie hebben imgewonnen over het opslaan van houtpellets en dat ze liever een polyester silo hadden aangeschaft. Er zijn namelijk nogal wat valkuilen, sommige met dure aanpassingen als gevolg.

We noemen er een paar:

  • De houtpellets rollen niet richting de vijzel
  • Door het fijne materiaal tussen de pellets heeft de kachel veel storing
  • Het fijne stof dringt het huis binnen en veroorzaakt overlast
  • De pellets verdelen niet goed over de bunker
  • De vijzel raakt verstopt

In de praktijk:

In 2015 kwamen wij voor het eerst bij een kantoor in Utrecht. Het bedrijf werd verwarmd door een mooie pelletinstallatie. De Kachelleverancier had de kachel prima geïnstalleerd. Helaas was er minder kennis rondom het bouwen van een pelletopslag. Er werd een houten opslag gebouwd zonder toe en afvoer. De dames van kantoor mochten gehuld in kokerrok en witte blouse de bulkslang beethouden. Gelukkig was er een luikje waar de slang doorheen paste. De dames van het kantoor kregen nog wel een mondkapje voor van de chauffeur maar zaten natuurlijk onder het stof!

De Toevoer:

Wanneer de houpellets door de bulkwagen worden gelost, koppelt de chauffeur de bulkslang aan een stalen buis die richting de opslag loopt. Een koppelstuk is niet nodig. De chauffeur heeft zelf een slangklem mee om de flexibele slang aan de buis vast te zetten. De buis heeft standaard een diameter van  10 cm. Minimaliseer de hoeveelheid bochten in de buis. De pellets worden door de buis geblazen met een gemiddelde snelheid van 200 km per uur. Bij ieder bocht ontstaat een klein aandeel breuk. Het begin van de inlaatbuis wordt normaal gesproken 1 meter boven de vloer geïnstalleerd. Silo’s met een te grote inlaat bouwen niet voldoende druk op waardoor het erg lang duurt voordat de silo vol is. In enkele gevallen is er zo weinig druk dat de pellets zeer slecht over de bunker verdeeld worden en er dus veel minder in de bunker past.

De buis komt uit boven in de silo/bulkopslag. Zit hij aan de zijkant van de pelletopslag bevestigt? Dan  plaatst u een rubberen mat aan de bovenkant van de silo. Hier vallen de pellets tegenaan. Dit voorkomt breuk en slijtage van de wand.

De tweede buis is de afvoer. Door deze buis komt de overtollige lucht uit de opslag. Deze komt uit naast de toevoer bij de bulkchauffeur. Deze wordt tevens op de hoogte van 1 meter boven de vloer geplaatst. Aan deze buis wordt de stofzak bevestigd door de chauffeur. Hierdoor blijft alles schoon en fris en hebt u geen last van stof. De uitlaat is altijd groter dan de inlaat zodat de silo/opslag niet kan exploderen.  Wij adviseren een diameter van 20 cm.

De Schuine wand in de pelletopslag.

Bij een bulkopslag hoort een schuine want. De pellets dienen door de zwaartekracht richting de vijzel te rollen. Bij een verkeerde hoek van de schuine wand stagneert dit proces. In de praktijk blijkt dan sommige klanten met regelmaat de opslag in gaan om met de schep de houtpellets de verplaatsen. Dit kan niet de bedoeling zijn! Omdat een schuine wand veel van de ruimte in beslag neemt, kiest men vaak voor een te vlakke helling. Liever minder kuub voor de opslag en een schuine helling, dan met regelmaat zelf de pellets verplaatsen in de grote opslag!

Kies voor een uiterst glad materiaal zoals betonplex en dicht alle naden. Uit ervaring weten wij dat het fijne materiaal ( stof) door zeer kleine naadjes wordt geblazen en terecht komt in kamers waar het niet hoort. Het zou natuurlijk vreselijk zijn dat uw zelf gemaakte opslag op zolder van uw woning er voor zorgt dat uw hobbykamer met modeltreinen helemaal onder het stof zit.

Verstopping van de vijzel

Veel bedrijven gebruiken een agrarische silo van kunststof. Onze ervaring met deze silo’s zijn goed! Ze worden namelijk jaren gebruikt voor veevoeders en zijn gemaakt voor de opslag van goederen van het formaat van de houtpellets. Toch ontstaan er door onwetendheid nog problemen bij het opslaan van de houtpellets. Wanneer wij houtpellets leveren bij de klant, is de silo nooit helemaal leeg. Vooral het fijne materiaal blijft achter in de silo. De nieuwe vracht houtpellets komt boven op te liggen. De vijzel trekt de nieuwe pellets aan uit de midden van de silo.  Hierdoor blijft het fijne materiaal van de nieuwe levering ook in de silo achter. Na enkele seizoenen slipt de silo dicht en trekt de vijzel geen pellets meer aan. Het is dus van essentieel belang om aan het eind van het stookseizoen de silo helemaal te legen!

We willen u niet ontmoedigen maar bewust maken van de risico’s die het bouwen van een bulk met zich meebrengt. Hebt u ruimte voor een ronde, kunststof silo? Ze zijn nieuw verkrijgbaar maar ook Marktplaats staat er vol mee.

Hebt u uw silo/pelletopslag helemaal in orde? Dan komen wij graag bij u langs om de pellets te bezorgen.

Houdt nog even rekening met het volgende:

  • De maximale afstand tussen vrachtwagen en silo mag niet groter zijn dan 16 meter ( 4 slangen)
  • Een volle vracht is ongeveer 32 ton houtpellets
  • De bestrating dient goed bereikbaar en geschikt te zijn voor vrachtwagens (600kg per m2)
  • Indien de bestelde hoeveelheid niet geheel gelost kan worden zal de resterende hoeveelheid terug naar Hemelum gebracht worden. De hiervoor gemaakte kosten worden extra in rekening gebracht
  • 1m3 Houtpellets is ongeveer 600 kg. Om er zeker van te zijn dat de bestelde hoeveelheid in uw opslag past doet u de inhoud in m3 van uw opslag x 600 kg.

Bekijk hier ons aanbod:

Altijd voordelig geprijsd en franco thuis bezorgd